Vårda din Volvo

Vårda din Volvo

Att vårda din Volvo 480 regelbundet är av stor vikt för både körkvalitet och andrahandsvärde. Särskilt inför besiktning kan det vara bra att genomföra vissa kontroller för att slippa anmärkningar och stress. Regelbunden vård är av stor betydelse för din och dina medtrafikanters säkerhet.

Woman Checking Tread On Car Tyre With Gauge

Regelbundet underhåll

Genom att tvätta bilen håller du den inte bara snygg utan förhindrar även rostskador. Om det fastnar smuts och skräp på bilen kan också fukt samlas där, vilket ökar risken för rostskador. Motorn bör du också tvätta regelbundet och det rekommenderas att göra det en gång i halvåret. Detta ger bättre avgasvärden, vilket är av betydelse för miljön samt gör att motorn drar jämnare. Även oljemängden är av betydelse för motorn. Ha gärna för vana att kolla både oljenivå, mönsterdjup i däcken och lufttryck i däcken ungefär en gång i månaden.

Inför besiktningen

Det finns många saker du själv kan kontrollera inför besiktningen. Detta sparar både tid och eventuell stress. Vissa typer av skador kan kräva snabbt åtgärdande och ombesiktning, och du riskerar fler kostnader än nödvändigt. Lampor och vindrutetorkare ska fungera som de ska, och dessa kan du ofta byta själv. Alla säten måste också vara på plats i bilen och säkerhetsbältena ska fungera. Om någon av backspeglarna är trasiga ska du också se till att byta dessa. Om det finns sprickor i vindrutan som riskerar att störa synfältet ska du låta byta denna innan. Se också till att lägga fram varningstriangeln så att den syns tydligt.

Du kan också betrakta själva besiktningen som ett tillfälle att lära dig mer om din bil, särskilt om den är ny. När besiktningspersonalen provkör bilen kan du gärna följa med för att få en känsla för vad det är de provar, så att också du själv kan göra regelbundna kontroller på liknande sätt.

Tänk också på att följa anvisningarna för underhåll i serviceboken som följer med din bil. Denna är en värdehandling. Med regelbunden vård förlänger du livslängden på bilen, förhindrar skador och kör säkert på vägarna.

Leave a Reply