Volvo 480

Att Volvo har gått från klarhet till klarhet är något som både de själva hävdar och som de flesta skulle hålla med om. Det finns dock ett undantag som lanserades för drygt 30 år sedan med namnet Volvo 480. En sportbil som skulle äntra den amerikanska marknaden men som aldrig nådde dit. För svag motor, flera elektronikfel och 95 hästkrafter kan ha varit orsakerna till att modellen endast tillverkades i ett par år. Trots att det var den första framhjulsdrivna Volvon och att den marknadsfördes med egenskaper som ”avancerad teknik” räckte Volvo 480 inte hela vägen.

Sportbil minus sport

Det finns en del som fortfarande ser charmen i bilen som inte för ovanlighetens skull idag kallas ful. Kanske är det de stora framlyktorna eller bakluckan i glas som då väckte intresse när de första bilderna på Volvos sportbilssatsning släpptes. Det hade gått tio år sedan Volvo lanserat en sportbil och därför fanns förväntningar i luften, men Volvo 480 lanserades för tidigt för att vara ett säkert kort. Försäljningen tog aldrig fart och målet att nå USAs marknad floppade helt. För många problem och för lite sport gjorde att intresset som först fanns fort försvann. Volvo 480 blev ingen succé, men kan idag betraktas som en klassiker och kanske kan det idag locka nya ägare till att få äga flopp-bilen.

Flopp eller klassiker?

Trots missnöjen och problem så finns det några trogna fans till den ratade Volvo 480. Vissa lockas av utseendet på bilen och är nöjda över att vara någon av de få som faktiskt äger modellen. Idag finns det nämligen inte så många exemplar, men de som finns kan man fynda till en relativt billig peng. Är man inställd på att det finns skavanker och är villig att lägga en peng på fix och trix kan bilen faktiskt ge stor körglädje. Någon medlem i turbo.nu är den inte, men ibland är snabbast inte alltid bäst. Vill du vara lite sällsynt och se det goda istället för det dåliga kanske Volvo 480 trots sin historia är en bil för just dig.

Leave a Reply