Volvo Amazon – en annan klassiker

Volvo Amazon, vars egentliga modellnamn var Volvo 121, Volvo 122S och Volvo 123GT, var en personbil som lanserades av Volvo år 1956. Trots att Volvo av många anses vara själva kvintessensen av svenskhet, var det en norrman född i Amerika som designade Amazonen, nämligen Jan Wilsgaard. Modellen var tänkt att bli en ersättare för Volvo PV 444, och flera prototyper av bilen ritades innan man bestämde sig för den slutgiltiga designen. Det var inte konstigt att man lade ned mycket tid och eftertanke på att välja rätt design för den nya bilmodellen, eftersom Volvo PV 444 hade varit en verklig succé, och Volvo Amazon därför hade stora skor att fylla.

Det gick dock bra för Amazonen, som var betydligt modernare än sin företrädare. Bland annat visade Volvo prov på det säkerhetstänkande som senare skulle komma att karakterisera biltillverkaren, då Amazonen hade fästen för säkerhetsbälten som standard, på en tid då detta var långt ifrån en självklarhet. Amazonen var också den första bilen från Volvo som kunde fås med högerstyrning.amazonrace

Amazonen blev en av Volvos bäst säljande bilar under 1960-talet, både i och utanför Sverige, då den var framgångsrik på flera olika exportmarknader. När Amazonen lanserades år 1956 kostade den 12 600 kronor. År 1966 lanserades Volvos nästa bilmodell, Volvo 140, men trots det fortsatte Amazonen att tillverkas ända fram till år 1970. Då kostade den 17 100 kronor, ett pris som inkluderade accis och moms.

Även om man är en veteranbilsentusiast, och gärna åker ut på en nöjestur då och då i en gammal Amazon, finns det dock vissa tillfällen då man hellre kör en mer modern och pålitlig bil, till exempel en av Volvos nyare modeller. Det gäller till exempel om man ska hyra bil under sin semester – man vill väl gärna att familjen åker i en trygg bil med moderna säkerhetsfunktioner, och att man kan lita på att bilen tar sig hela vägen fram till resmålet. Innan man hyr bil till semestern, oavsett vilken modell man tänker sig, bör man dock gå in på Kampanjjakt.se för att se efter om det finns några rabattkoder till biluthyrningsfirmor där. Man kan bland annat hitta en Hertz-rabattkod, vilket kan ge ett välkommet tillskott till semesterkassan.

Leave a Reply