Volvo 440

Volvo 480 var den första av tre bilar i det som skulle komma att kallas Volvos 400-serie. De som följde efter var Volvo 440 och Volvo 460, där Volvo 460 var en sedanmodell av Volvo 440.

Volvo 440 tillverkades mellan 1988 och 1996. Precis som övriga 400-serien blev bilen måttligt framgångsrik; den var aldrig en storsäljare, men sålde tillräckligt bra för att hållas i produktion under åtta år. Bilen drogs dock med vissa problem, vilket gjorde att modellen fick dåligt rykte ganska snart efter sin lansering. Det handlade bland annat om att det var svårt att hitta reservdelar till bilen, och om rostproblem och vissa brister i kvaliteten. Trots att Volvo 440 alltså inte var en succé på sin tid, finns det de som ser tillbaka på bilen med nostalgi, och gärna äger och åker i en 440 än idag. Även fans till äldre bilmodeller som Volvo 440 måste dock erkänna att komforten har ökat betydligt i Volvos senare modeller. Efter en tur i en Volvo 440 är det sannolikt skönt att komma hem till en mjuk och bekväm soffa. Om du planerar att köpa en 440 kan det därför vara en bra idé att samtidigt investera i en ny soffa. Du hittar soffor för alla smaker och stilar på Furniturebox.se.800px-Volvo460

Volvo 440 är en kompaktbil som är framhjulsdriven, precis som sin föregångare i serien, Volvo 480. Till skillnad från Volvo 480 fick dock Volvo 440 en betydligt mer klassisk Volvo-design, och har många likheter till Volvo 850 tack vare att de två bilarna utvecklades inom samma projekt. Skillnaderna mellan Volvo 850 och Volvo 440 hittar man istället under huven, då mekaniken i bilarna skiljer sig åt på flera sätt. En viktig skillnad är till exempel att Volvo 850 hade en 5-cylindrig motor som tillverkades i Sverige och hade utvecklats av Volvo själva, medan Volvo 440 fick motorer som tillverkades av Renault – samma motorer som bland annat finns i bilmodellen Renault 19.

Inte heller själva bilarna monterades i Sverige, utan i en fabrik i Born i Nederländerna som Volvo på den tiden var delägare i, tillsammans med Mitsubishi. När Volvo 440 slutade tillverkas år 1996 var det för att serien ersattes med Volvo S40/V40, som var ett samarbete mellan de två biltillverkarna.

Leave a Reply