Volvo 480 – den sällsynta sportbilen

Det har hunnit rulla många generationer av Volvobilar ut ur volvofabrikerna sedan Volvo 480 kom ut på marknaden 1986, i staden Eidenhoven i Nederländerna. Idén bakom Volvo 480 lär ha varit att ha en kompaktare volvomodell som skulle tilltala den amerikanska marknaden. Då 80-talet präglades av sportbilsmodeller vars karaktäristiska smidighet, snabbhet och sportiga stil, lyste i sin frånvaro hos Volvo som mestadels riktade in sig mot traditionella sedan- och kombi. Denna sportbil skulle passa perfekt till unga fitnessmänniskor som kunde glida till gymmet på sin Volvo 480 och dricka proteindryck ur vattenflaskor med tryck och kanske sedan köra vidare till universitetet eller jobbet och skryta för sina vänner och kollegor om sin sportiga Volvo 480 ES/Turbo med sportcoupé.

Dock blev inte Volvo 480 så populär som man hade hoppats på och sålde enbart sammanlagt 3300 bilar i Nederländerna och Sverige. De elektriska defekter som uppdagades var några av skälen, men också för att en hel del människor visade skepsis gentemot Volvos vågade drag att helt frångå Volvos typiska designkoncept, som är större, enklare och ”kantigare” i designen. Dessutom slog den aldrig igenom i USA såsom tanken var från början. Långt senare, år 2006 skulle Volvo 480 få en efterträdare, nämligen Volvo C30. Den var mer lik en ”traditionell Volvo” men som samtidigt ärvde många av 480:s karaktäristiska drag såsom tvåsitsigt baksäte och baklucka i glas. Volvo 480 slutade tillverkas 1995.

Bilens styrkor

Denna elektroniska vidunder var före sin tid med många finesser som av sällan skådat slag slog människor med häpnad och under – iallafall var det tanken. Ta som exempel färddator, elhissar, soltak och uppfällbara strålkastare. Den hade också en väldigt iögonfallande och sportig design.

Defekter som gav bakslag

Då Volvo 480 lanserades på löpande band 1987 började en del elektroniska defekter uppstå som inte fanns på de tidigare handbyggda modellerna från 1986 och Volvo som tog väldigt allvarligt på dessa problem och rättade till många av dessa fel och när de nya åtgärdade bilarna kom ut igen 1988, var dessa inte alls lika problemdragna som tidigare. Dock var skadan redan skedd och det skadade ryktet redan ingraverat hos konsumenterna. Bland annat hade de svåra defekterna i färddatorn och de uppfällbara strålkastarna åtgärdats.

En raritet bland samlare idag

Idag är det inte många som kör Volvo 480 på Sveriges vägar, vilket inte är så konstigt med tanke på det fåtalet sålda exemplar i Sverige. Men däremot finns det samlarobjekt:http://www.bilsport.se/artikel/233-000-kronor-for-volvo-480-es/ som bilsamlare är beredda att betala ansenliga summor för att komma över, om skicket är tillräckligt bra. år 2016 hade bilen 30-års jubileum som hedrade bilens djärva men något tragiska historia, om att vara en uppmärksammad bil som trots sina tidiga barnsjukdomar fortfarande anses idag som en viktig föregångare till dagens volvobilar så som Volvo C30 och S40.

Leave a Reply