Volvo 480 – en sällsynt klassiker

Volvo 480 – en sällsynt klassiker

Volvo 480 var en sportcoupé som tillverkades i drygt 80 000 exemplar mellan 1986 och 1995. De första modellerna kom inte till Sverige förrän 1987 och bilen är fortfarande relativt ovanlig på begagnatmarknaden. Anledningen till detta lär vara att den drogs med många skavanker vilket lett till att många bilar skrotats, samt att det finns många andra betydligt pålitligare Volvo-modeller. Trots detta har modellen fortfarande många fans.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Bakgrund

Den första modellen tillverkades redan 1985 och det var den första framhjulsdrivna bilen som Volvo framställde. Den hade en ovanlig tredörrsdesign och var en halvkombi, något som fick den att sticka ut bland Volvos andra modeller. Utvecklingen tog totalt sex år. Från början var tanken att endast lansera bilen för den amerikanska marknaden men man beslutade så småningom att också sälja den i Europa.

Designen var iögonenfallande och 480-modellen mottogs positivt av presskåren vid lanseringen. Visserligen var hästkrafterna inte de mäktigaste men bilen var lätt och nådde fullt tillräckliga hastigheter. Eftersom den såg så lovande ut på papperet och på bilshowerna var det många som valde att beställa ett nyexemplar. Många av dem blev dock besvikna – de fel som hemsökte bilen gick förvisso på garantin men hade en otrevlig tendens att återkomma. Elektronikproblem var vanliga och dessutom läckte bilarna ofta in och rostade – inte idealiskt för ett skandinaviskt klimat.

Fördelar med Volvo 480

Trots problemen vann Volvo 480 många fans. Om man köper en sådan modell med öppna ögon och är beredd på de fel som kan uppstå kan man nämligen få en riktigt rolig och snygg bil som andas 1980-tal. Något för nostalgikerna med andra ord. Bilen är rolig att köra, har en läcker futuristisk design och den elektroniska informationscentralen är rätt vass – när den funkar.

En annan fördel är det låga priset. Många exemplar finns att få för runt 20 000 kronor. Man bör dock vara medveten om att investeringen ofta blir större än så då väldigt få felfria exemplar finns i omlopp. Är man bara beredd på detta kan man få en riktigt kul klassiker till ett vettigt pris.

Leave a Reply