Volvo 480 – en sällsynt samlarbil

Volvo är ett av Sveriges mest kända varumärken. Förvisso är det inte längre svenskar som är majoritetsägare i bolaget, utan kinesiska Zheijang Geely Holding Group, men det betraktas i allmänhet ändå som ett svenskt företag. Huvudkontoret ligger fortsatt i Torslanda på Hisingen i Göteborg, och man har en svensk VD och styrelseordförande i form av Håkan Samuelsson.

Genom företagets historia har man levererat bilar av hög kvalitet. Flera av bilmodellerna har blivit närmast ikoniska, Volvo PV som var företagets stora genombrottsbil, Volvo Amazon som sålde bra inte minst i USA, Volvo 740 som är den typiska 80-talsbilen och Volvo V70 som har varit en storsäljare de senaste tio åren. Bland Volvos bilmodeller finns dock även de där mer sällsynta sorterna, rariteterna. En sådan är Volvo 480 som många bilsamlare suktar efter.

En guide till Volvo 480

Bland Volvos många välkända bilmodeller utgör Volvo 480 en sällsynt sort. Den liknar inte Volvos vanliga familjevänliga bilar, utan är en liten sportcoupé med tvärställd frontmotor och framhjulsdrift. Det var faktiskt också den första bil som Volvo tillverkade med just dessa egenskaper. Modellen utgör den första i Volvos 400-serie och tillverkades vid Bonn-fabriken i Nederländerna mellan åren 1986 och 1995. Beaktat det samlarvärde som modellen fått, utgör den där dagen 1985 då modellen för första gången presenterades på bilsalongen i Genéve en bit av svensk bilhistoria.

Volvos egen Porsche

Volvo 480 är en fräck liten bil som påminner om sportbilar från Porsche och Lotus. Det är inte heller konstigt med tanke på att delar av bilen, exempelvis turbomotorn, faktiskt utvecklades i samarbete med Porsche. Modellen har åldrats väl och marknadsvärde har gått upp genom åren på grund av dess värde som en raritet. Idag får man växla in tusentals svenska kronor hos Forex för att ha råd med prislappen hos en säljare i Storbritannien. Om man överhuvudtaget hittar någon som säljer den. Modellen har faktiskt blivit nästintill utrotningshotad och det är mycket sällan man ser en Volvo 480 i trafiken. De få ägare som finns till fina exemplar av modellen sitter därför på en stor svensk bilhistorisk skatt som de gör klokt i att vårda väl. Jämfört med exempelvis Volvo 240 och 740, som också börjar bli bilhistoriska skatter, är Volvo 480 extremt ovanlig.

Varför har Volvo 480 blivit en raritet?

Det finns flera orsaker till varför Volvo 480 har blivit en sådan raritet. Det beror delvis på att modellen tillverkades i en relativt liten skara med sina 80 500 exemplar. I kombination med att modellen dragits med en del problem vilket gjort att många av exemplaren har skrotats, har det blivit en sällsynt sort. Den unika designen som skiljer sig från hur vi är vana att se volvobilar har också bidragit till dess samlarvärde.

Leave a Reply