Vad kostar en begagnad Volvo 480?

Volvos modell 480 var kontroversiell när den lanserades under mitten av 1980-talet. För modellen valde Volvo att tänka nytt i flera avseenden. Dels var det den första modellen med framhjulsdrift, men det var inte det som var kontroversiellt.

Nej, dels var det designen som så tvärt bröt emot vad Volvo fram tills dess hade representerat för de flesta. Volvo var ju först och främst kända för relativt ”boxiga” designer och Volvo 480 bröt helt mot detta med en mer slimmad sportbilsaktig profil. Det var också det att modellen var betydligt mer tekniskt sofistikerad än Volvos tidigare modeller. Bland annat styrdes mycket i bilen elektroniskt, vilket orsakade en hel del problem för modellen inledningsvis.

Att modellen i så många avseenden bröt mot hur Volvo dittills hade designat sina bilar, plus barnsjukdomarna den plågades av, har gjort Volvo 480 till något av en raritet. Under 1980- och 90-talen såldes inte mer än runt 3300 exemplar av bilen, och i den statistiken är Nederländerna också inräknat. Sedan mitten av 90-talet, då tillverkningen av modellen upphörde helt, har många exemplar dessutom skrotats.

Idag är det många bilexperter som menar att 480 markerade starten för Volvos moderna era, en föregångare för bilmodellerna de tillverkar idag. En era då den svenska biltillverkaren började ta ut svängarna i lite högre utsträckning.

Vad kostar en Volvo 480?

Vill du köpa en begagnad Volvo 480? Det bästa alternativet i sådana fall är att du regelbundet börjar kika runt på nätet. En bra sajt som säljer begagnade bilar är Holmgrens Bil. När du köper begagnat från dem får du en bil som servats. Du får med andra ord garanti på bilen (hur lång garantitiden är beror på hur många mil bilen körts sedan tidigare). Men vad får du räkna med att ge? Den exakta kostnaden beror förstås både på skick och exakt modell. Volvo 480 tillverkades exempelvis i både vanliga och turbovarianter. En Volvo 480 i gott skick bedöms dock ofta vara värd någonstans mellan 50 000-70 000 kronor.

Leave a Reply